Over de Code Sociale Ondernemingen 

De Code Sociale Ondernemingen is gebaseerd op dé grondslag van sociaal ondernemen, namelijk impact first. De Code bestaat uit 5 principes op het gebied van je impactmissie en -doelstellingen, governance, impact meten, financieel beleid, betrokkenheid van je stakeholders en transparantie. Alle principes zijn praktisch uitgewerkt. Als sociaal ondernemer kan je ervoor kiezen om ze in je eigen onderneming toe te passen.  

Voeg je vervolgens ook echt de daad bij het woord en kom je positief uit de toets bij de Review Board? Dan word je opgenomen in het Register Sociale Ondernemingen.​​​​​​ Zo nodig krijg je, in de aanloop naar je toetsing, begeleiding om de principes in je organisatie toe te passen.  

Wat zijn de doelen van de Code Sociale Ondernemingen?

De Code Sociale Ondernemingen valideert en ondersteunt sociaal ondernemerschap. Zo draagt de Code bij aan erkenning en vindbaarheid van sociaal ondernemers. Een onmisbare rol in het ecosysteem van sociaal ondernemerschap. Als je bent opgenomen in het Register, kan iedereen – van consument tot overheid en van medewerker tot investeerder – zien dat je bedrijf tot in de kern een sociale onderneming is.

Last but not least, word je als geregistreerd sociaal ondernemer onderdeel van een lerend netwerk van gedreven collega’s die, ieder op hun eigen wijze, hetzelfde doel nastreven: impact first!

Sustainable Development Goals

De Code werkt actief aan de realisatie van de Sustainable Development Goals. In de doelstellingen van de stichting sluiten we direct aan bij ‘SDG 17: Partnerships for the Goals’, door sterke verbindingen te leggen tussen sociaal ondernemers en overheden, financiers en corporates. In de impactgebieden die binnen de Code zijn geformuleerd, zijn tevens alle overige SDG’s vertegenwoordigd.