Marijt terug bij de Code: een frisse blik op impact ondernemen

“Het voelt goed om me weer in te kunnen zetten voor de Code. De Code is verder ontwikkeld, maar de essentie blijft hetzelfde: ondernemingen helpen aan te tonen om impactvol, sociaal en duurzaam te ondernemen,” begint Marijt Regts.
Samen met anderen stond ze in de periode van 2019 tot 2022 aan de wieg van de Code. Daarna werd ze directeur van de sociale onderneming De Oude Keuken. Met haar ervaring en frisse blik helpt ze nu het proces van aanvraag tot toetreding tot de Code verder te stroomlijnen en sociaal ondernemers hierbij te ondersteunen.
Leuke en complexe gesprekken
Een van Marijts belangrijkste taken is het sneller en efficiënter laten verlopen van de doorstroom van de sociale ondernemingen binnen de aanvraagprocedure om deel te nemen aan de Code. “We willen het Register natuurlijk zo groot mogelijk laten groeien en de doorlooptijd omlaag brengen. Daarom zijn processen strakker neergezet en geautomatiseerd, met een uitgebreid CRM-systeem waarin alles wordt gevolgd.” Dit zorgt ervoor dat aanvragen sneller en transparanter verlopen en ondernemers beter begeleid worden.
Marijt werkt nauw samen met MEO, dat contact opneemt met ondernemers en helpt met de administratieve kant. Haar eigen rol omschrijft ze als coach: “Ik spar met ondernemers, denk mee en help hen door het proces. Dat helpt niet alleen hen, maar versnelt ook het hele traject. Op dit moment zijn er zo’n 30 ondernemers in aanvraag of net aangemeld. Het zijn vaak erg leuke, maar soms ook intensieve gesprekken. Ondernemers moeten écht laten zien hoe ze impact maken.”
De Code als sleutel tot Social Return on Investment
Naast het begeleiden van ondernemers richt Marijt zich ook op de positionering van de Code binnen gemeenten en andere overheden. Gemeenten zetten de Code steeds vaker in als instrument voor Social Return on Investment (SROI).
Een goed voorbeeld hiervan is de Achterhoek, waar meerdere gemeenten het convenant Social Return Oost Nederland hebben ondertekend. “Hierdoor zien we meteen een toename in aanvragen uit deze regio. Het is een serieuze toetsing, maar het helpt sociaal ondernemers zich te onderscheiden en beter in de markt te zetten.”

Sterke band met sociaal ondernemers
Marijt combineert haar werk bij de Code met haar rol als directeur van De Oude Keuken, een sociale onderneming die al langer bij de Code is aangesloten. “Doordat ik zelf aan het roer sta van een sociale onderneming, begrijp ik heel goed waar ondernemers tegenaan lopen in het aanmeldingsproces. Het ‘even’ aanmelden voor de Code, of ‘even’ en stakeholderbeleid opstellen haalt zelden de top van de prioriteitenlijst waardoor aanmeldingen soms langer dan gewild blijven liggen. Ik herken dat en kan hen daardoor effectiever ondersteunen.”
Deze praktijkervaring helpt ook in de gesprekken met ondernemers. “Het is belangrijk om hun taal te spreken. Sociaal ondernemers moeten commercieel gezond blijven, en dat is een uitdaging. Dat herken ik ook bij De Oude Keuken.” Dit maakt de Code des te relevanter: “Het is een erkenning voor ondernemingen die impact maken én geld verdienen.”
De Code als toekomst van ondernemen
Op dit moment staan er 79 ondernemingen in het register en zijn er nog 30 in aanvraag en hier komen wekelijks meer bij. “Ondernemers die in het proces zitten, kunnen al profiteren van SROI-voordelen via een intentieverklaring. Ze hebben vervolgens een jaar de tijd om alles op orde te krijgen. En als ze nog niet helemaal aan de toetsing voldoen, kijken we samen hoe we dat kunnen oplossen.”
Marijt kijkt met ambitie vooruit: “We willen dat impact ondernemen de norm wordt. Dat sociaal ondernemers niet de uitzondering zijn, maar de standaard. Als we dat bereiken, hebben we uiteindelijk de Code niet eens meer nodig.” Tot die tijd blijft ze zich met de Code inzetten voor een verdere groei en professionalisering van deze sector.