De Code Sociale Ondernemingen voor overheden 

  • De Code Sociale Ondernemingen geeft beleidsmakers op lokaal, regionaal en nationaal niveau een kader bij het opstellen van beleid om sociaal ondernemen te stimuleren. 
  • Bij directe gunning is het Register Sociale Ondernemingen een waardevolle database voor overheidsinkopers om in te kopen bij ondernemers van wie het sociaal ondernemerschap onafhankelijk getoetst is. 
  • Door gebruik te maken van sociale ondernemingen uit het Register, kunnen overheden hun impact vergroten. 
  • Onder de sociale ondernemingen die de Code onderschrijven is veel kennis over onderwerpen als arbeidsparticipatie, klimaatdoelstellingen, energietransitie en circulariteit. Door het Register te raadplegen, kunnen overheden partners vinden voor deze beleidsdoelen. 

Lees hier het factsheet van advocatenkantoor CMS Derks Star Busmann over de Code in Europese aanbestedingen.  

De Code en beleidsvorming 

Over sociaal ondernemerschap en de Code als leidraad om de principes daarvan uit te werken, heeft de G40 een heldere uiteenzetting geschreven. 

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft een brief gepubliceerd waarin zij richting geeft aan de kabinetsinzet ten aanzien van sociale ondernemingen. Een onderdeel hiervan vormt de verkenning van de BVm en de mogelijke wettelijke verankering van de Code Sociale Ondernemingen. 

Deze overheden werken met de Code

De Code als onderdeel van Social Return On Investment (SROI) in 60 gemeenten 

Bedrijven die een opdracht of aanbesteding met een SROI-verplichting (Social Return On Investment) verkrijgen van één van deze gemeenten, worden met de regeling gestimuleerd om in te kopen bij sociale ondernemingen. De Code Sociale Ondernemingen is hierbij een middel om deze ondernemingen te (h)erkennen. Voor sociale inkoop bij (aspirant)deelnemers in het Register Sociale Ondernemingen kan de rekening voor 100 procent opgevoerd worden ter invulling van de SROI-verplichting. 

  • Deelnemende gemeenten in de provincie Noord-Holland:  Amsterdam, Beemster, Beverwijk, Edam-Volendam, Haarlem, Heemskerk, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Velsen, Waterland, Wormerland, Zaanstad, Zandvoort. 
  • Deelnemende gemeenten in de provincie Gelderland: Apeldoorn, Arnhem, Barneveld, Berg en Dal, Beuningen, Doesburg, Duiven, Ede, Epe, Hattem, Heerde, Lingewaard, Lochem, Oldebroek, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Scherpenzeel, Tiel, Voorst, Wageningen, Westervoort, Wijchen, Zevenaar, Zutphen. 
  • Deelnemende gemeenten in de provincie Overijssel: Almelo, Borne, Dalfsen, Deventer, Dinkelland, Enschede, Haaksbergen, Hardenberg, Hellendoorn, Hengelo, Hof van Twente, Kampen, Losser, Oldenzaal, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Rijssen-Holten, Staphorst, Steenwijkerland, Twenterand, Wierden, Zwartewaterland, Zwolle. 
  • Deelnemende gemeenten in de provincie Drenthe: Meppel, Westerveld. 
  • Deelnemende gemeenten in de provincie Utrecht: Renswoude, Rhenen, Veenendaal.
  • Deelnemende gemeenten in de provincie Zuid-Holland: Rotterdam.
  • Deelnemende provincies: Gelderland, Overijssel. 
  • Deelnemende waterschappen: Waterschap Drents Overijsselse Delta. 

Leergang

De ROZ-groep, VoorGoed Rotterdam en de Stadsgarage in Haarlem zijn actief aan de slag gegaan met de Code Sociale Ondernemingen door een leergang voor sociaal ondernemers mogelijk te maken. Wil jij als gemeente de sociaal ondernemers in jouw regio ook stimuleren een stap te maken met de Code? Neem dan contact met ons op!